Módosul a családtörvénykönyv Ukrajnában

A Legfelső Tanács csütörtöki ülésén támogatta az 5492. számú törvénytervezetet, és elfogadta a családtörvénykönyv módosítását, amelynek értelmében engedélyezett lesz a házasság felbontása a terhesség alatt is – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram-csatornáján

A családtörvénykönyv módosításai lehetővé teszik a házasság felbontását a feleség terhessége alatt és a gyermek születését követő egy éven belül - írta a Kárpát.in.ua. A döntést 232 parlamenti képviselő támogatta. Mint a jogszabály indokolásban is szerepel, a törvénytervezetnek el kell távolítania a házasságkötési és -felbontási jog gyakorlása útjában álló akadályokat. Ezen túlmenően a családon belüli erőszaktól szenvedő személyek prevencióját és védelmét célozza.

Ukrajnában a feleség terhessége alatt és a szülés után egy éven belül nem lehetett elválni. A jogszabály célja a család megőrzése volt, mert úgy vélték, hogy a gyermek születése pozitívan befolyásolhatja a szülők kapcsolatát. Számos kivétel volt azonban, amikor a házastársak válását továbbra is lehetővé tették: ha a megfogant gyermek apaságát más személy ismeri el; ha az apaságot más személy vagy bírósági határozat ismeri el, a férjre, mint a gyermek apjára vonatkozó adatot ki kell zárni a gyermek születésének jegyzőkönyvéből; ha az egyik házastárs a másik házastárssal vagy gyermekkel szemben bűncselekmény jeleit tartalmazó jogellenes magatartást tanúsított.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: