Új oktatási formát vezetnek be az ukrajnai iskolákban

Ukrajnában szeptember 1-től három oktatási forma lesz érvényben az iskolákban. Minden régiónak meglesz a sajátja – a biztonsági helyzettől függően. Megjelenik a távoktatás egy újabb formája is, jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök a kormány ülésén.

Elmondása szerint az új tanév kezdetével az ukrán iskolákban háromféle oktatási forma lesz.

„A megyei katonai adminisztrációknak rendszeresen figyelemmel kell kísérniük a kistérségek biztonsági helyzetét. A fenyegetettség mértékétől függően határozzák meg a képzés formáját– jelenléti, online vagy vegyes”, – mondta a miniszterelnök.

Smihal hangsúlyozta, hogy ahol veszély fenyegeti a gyermekek életét vagy egészségét, ott nem lesz jelenléti oktatás.

„Az önkormányzatok jobban látják a kistérségek helyzetét, ezért az oktatási formával kapcsolatos végső döntéseket helyi szinten hozzák meg” – tette hozzá a miniszterelnök.

Smihal elmondta, hogy a Miniszteri Kabinet úgy döntött, hogy új oktatási formát vezet be az online iskolákban.

„Új oktatási formát vezetünk be a kiválasztott online iskolákban minden régióban. A külföldön tartózkodó diákok az iskolai tanterv ukrán komponensét tanulják. Ez heti 6-8 óra”, – mondta.

Elmondása szerint a többi tantárgyat azon országok iskoláiban tanulják majd a gyerekek, ahol tartózkodnak.

A miniszterelnök beszélt az iskolai óvóhelyek helyzetéről is. A kormányfő szerint az oktatási intézmények 68%-a rendelkezik különféle típusú menedékhellyel. Ez 4,7 millió diák és tanár elhelyezését teszi lehetővé. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: