A háború után is engedélyeznék az erőszakos vagyonelkobzást Ukrajnában

A közösségi oldalakon nagy felháborodást váltott ki a 8225. számú törvénytervezet, amely a telkek és egyéb ingatlanok kényszerlefoglalásáról és elkobzásáról szól. A dokumentum szerint bármilyen föld vagy ingatlan kisajátítható a hadiállapot alatt, illetve az azt követő 10 évben, írja a TSN cikkére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

A súlyos kritikák miatt azonban a dokumentumot egyelőre felülvizsgálják. A törvénytervezetet nem csak a lakosság, hanem egyes parlamenti képviselők is bírálták.

Mikola Knyazsickij képviselő azt írta a közösségi oldalán, hogy a törvénytervezet alkotmányellenes. Hiszen az ingatlanok lefoglalása vagy elkobzása, előzetes értékkompenzáció nélkül, csakis a hadiállapot idején lehetséges. A törvénytervezet viszont azt vetíti előre, hogy ez még a háború után is lehetséges legyen. Az efféle eljárást az infrastruktúra helyreállításának szükségességével magyarázzák az illetékesek, közölte a képviselő.

Továbbá azt is nehezményezte, hogy a vagyonelkobzás bírósági határozat nélkül, a Miniszteri Kabinet döntése alapján történik. Vagyis úgy, hogy a tulajdonos nem is tud arról, hogy az állam elvenni szándékozik az ingatlanát, földjét…

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő szerint elsősorban a védelmi-ipari komplexum céljaira felhasználható objektumok elkobzásáról lenne szó, olyan ingatlanokat foglalnának le és adnák át állami vállalatoknak, amelyek a „kritikus infrastruktúra” felépítéséhez szükséges.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: