Ukrajnában az idei fűtési szezon kezdete sokkal rosszabb lesz, mint a tavalyi

Mihajlo Podoljak ismertette, milyen mértékben védik Ukrajna kritikus infrastruktúráját az orosz támadásoktól, számolt be a TSN.

2022 őszén Oroszország rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen, a fő célpontok a víz- és hőerőművek, valamint a transzformátor állomások illetve alállomások voltak, amelyek energiát juttatnak a városokba.

Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a 24-es tv-csatornának adott interjújában elmondta, mire kell felkészülni az idei télen, írta a Kárpát.in.ua.

„Senki sem gondolta volna, hogy egy modern háborút az energiainfrastruktúra elleni támadással meg lehet vívni. Vagyis áram, fűtés nélkül hagyni az embereket, a gyerekeket. Most már tudjuk. Először is az energetikai törzs felméri a kiküszöbölendő kockázatokat. Másodszor, keressük a termelési lehetőségeket. Ami a transzformátorokat illeti, valamennyit mi gyártunk, keresünk lehetőségeket, hogy még többet szerezzünk be, olyanokat, amelyeket nem Ukrajnában gyártanak” – mondta.

Podoljak megjegyezte, jelenleg a kritikus infrastruktúra védelmének különféle módszereit dolgozzák ki.

„Az idei fűtési szezon kezdete sokkal rosszabb lesz, mint a tavalyi. Hiszen akkoriban egy kiegyensúlyozott, több tíz éve működő, teljes értékű rendszer volt. Oroszország mindenekelőtt kivonta a Zaporizzsjai Atomerőművet az energiarendszerből – ezt ne felejtsük el. Ez jelentős megawatt kiesést okozott. Emellett komoly csapásokat mért a hálózatra. Ezért a kiindulási pozíciók rosszabbak, de ma tisztában vagyunk a kockázatokkal” – jegyezte meg az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: