Ukrajnában mesterséges intelligenciára alapuló teszt segítheti a diákokat jövőbeli szakmájuk meghatározásában

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium egy „egyedülálló eszközzel” – a mesterséges intelligencián alapuló pályaorientációs teszteléssel – indított projektet, számolt be a tárca sajtószolgálata.

Sok tinédzser elvész a szakmaválasztásban, nem tudja, hogyan válassza ki azt a területet, amely érdekes lesz számára, és fél időt pazarolni egy olyan szakma megszerzésére, amelyben nem fog dolgozni - tudatta a Kárpát.in.ua.

Ennek megoldása érdekében az oktatási minisztérium az oktatás tartalmának modernizációjával foglalkozó intézettel és az Innovatív és Digitális Oktatási Egyesülettel közösen valósítja meg a „Válaszd álmaid szakmáját” országos projektet - írta a Hromadske.ua.

„A projekt egyedülálló, minden diák által ingyenesen használható eszköze a mesterséges intelligencián alapuló pályaorientációs tesztelés. A mesterséges intelligencia a számítógép azon képessége, hogy végre tudja hajtani azokat a feladatokat, amelyek általában emberi gondolkodást, tanulási képességet és algoritmusok felismerését kívánnak” – fogalmazott a minisztérium.

A tárca hozzátette, hogy egy ilyen tesztelés segít a tinédzsereknek „pontosan és gyorsan” meghatározni saját hajlamukat több mint 1000 szakma iránt, megismerni az új, releváns és ígéretes tevékenységtípusokat, valamint megérteni, hogy egy-egy szakma választását követően mennyire lesz sikeres a jövőben.

„Ez lehetővé teszi, hogy már most egyéni tanulási és karrierutat építsen ki. Már több mint 100 000-en teljesítették a teszteket” – áll a jelentésben.

A projekt képzést is biztosít a diákoknak és szüleiknek arról, hogyan válasszák ki álmaik szakmáját, készüljenek fel a munkavállalásra, ismerkedjenek meg Ukrajna legígéretesebb szakmáival.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: