Verescsuk: felkészülünk arra, hogy az ellenség valószínűleg támadásokat indít energetikai infrastrukturális és civil létesítményeink ellen

A kormány számos intézkedést hoz annak érdekében, hogy az energetikai rendszert és az országot felkészítse az esetleges újabb tömeges orosz rakétatámadásokra, közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes és az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter a telemaraton adásában.

„Felkészülünk arra, hogy az ellenség valószínűleg támadásokat indít energetikai infrastrukturális és civil létesítményeink ellen. Tudjuk, mit fog tenni a kormány. Ma megbeszéltük a részleteket a helyi önkormányzatokkal, a regionális hatóságokkal – miben kell még segíteni, hogy ez a fűtési szezon akadálytalan legyen” – mondta Verescsuk.

Megjegyezte, hogy jelenleg Ukrajna nyugati régióiban ki van építve az infrastruktúra, amely szükség esetén képes lesz befogadni a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket.

„Van egy kiépített infrastruktúra. Több mint 20 000 helyről beszélünk (ahol szükség esetén készek menekülteket fogadni), ha Ukrajna nyugati részéről beszélünk – ez Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Lviv és Ternopil régió. Ma az óvóhelyekkel kapcsolatban is felmerültek kérdések: azok száma és minősége. Az állami építésügyi szabályozás keretében szóba került az adott objektum a polgári védelmi rendszerbe való felvételéhez szükséges dokumentumok módosítása. És az iskolák jelenléti oktatásra való felkészítése is”, – mondta Verescsuk.

Kiemelte, hogy az önkormányzati tanácsok többsége a helyi önkormányzatok Kongresszusán arról számolt be, hogy minden rendben van.

„A valóság azonban más lehet, és Volodimir Zelenszkij elnök egyértelmű feladatot tűzött ki az óvóhelyek előkészítésére. És ha szükség van rá, a kormány minden lehetséges módon segíti az óvóhelyek működését” – jegyezte meg Verescsuk. Hozzátette, hogy a mobil menedékhelyekről ebben az összefüggésben nem esett szó.

„Nem volt szó a mobil óvóhelyekről. De tudom, hogy a Herszon régióban normálisan működnek. Nem tudom, mi akadályozza meg Volodimir Klicsko kijevi polgármestert, hogy ez ügyben kapcsolatba lépjen a kormánnyal” – mondta Verescsuk. (Kárpát.in.ua / Fotó: MTI/AP/Libkos)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: