Virágzik a háborús korrupció Ukrajnában: a mobilizáció kijátszását segítő három társaságot is lelepleztek

Cserkaszi megyében a bűnüldöző szervek három olyan machinációs mechanizmust is feltártak, amelyek közreműködtek a mozgósítási kötelezettség alóli kibúvásban – számolt be az RBK-Ukrajina hírportál a Belügyminisztérium sajtószolgálatára hivatkozva.

Az első csalási mechanizmusban részt vevők a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló dokumentumokat hamisítottak, és az ügyfelektől 3000-6000 dollárt kértek az ilyen szolgáltatásokért - írta  a Kárpát.in.ua.

Egy 65 éves orvos, aki a megye egyik területi toborzó- és szociális támogatási központja katonaorvosi bizottságának a tagja, szintén „vállalkozást” alapított. Más tisztviselőkkel együtt „segített” zárójelentéseket készíteni a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról fiktív diagnózis alapján.

Egy 47 éves szmilai lakos sem volt kevésbé találékony. Az orvosi körökben mozgó férfi megszervezte, hogy az orvosi bizottságok hamis zárójelentéseket készítsenek hadköteleseknek.

A belügyminisztériumi közlés szerint az érintett személyeket a megvesztegetési pénzek átvétele és a fiktív igazolások átadása közben vették őrizetbe. Az elkövetőket a hatóságok már meggyanúsították. Mindegyiküket kilenc évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti teljes vagyonelkobzással.

A nyomozás jelenleg is tart. A bűnüldöző hatóságok intézkedtek a bűncselekmény összes körülményének megállapítása és a tettesek felelősségre vonása érdekében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: