Dollárezrekért juttatott külföldre hadköteles ukrán férfiakat egy toborzótiszt

Ternopil megyében vádat emeltek az egyik területi toborzási és szociális támogatási központ munkatársa ellen, aki bűntársaival együtt dollárezrekért juttatott illegálisan hadköteles férfiakat külföldre – számolt be az RBK-Ukrajina hírportál a Legfőbb Ügyészség Telegram-csatornájára hivatkozva.

A nyomozás megállapította, hogy a gyanúsítottak egy csoportja fiktív, az államhatár átlépésére feljogosító okmányokat állított elő azoknak, akik el akarták kerülni a mozgósítást. Személyenként mintegy 3000–3000 dollárt kaptak a „szolgáltatásaikért” - írta a Kárpát.in.ua. A korrupt férfiakat akkor vették őrizetbe, amikor 6000 dollárt vettek át, és átadták az „ügyfélnek” az ideiglenes katonakönyvet és a katonai orvosi bizottságok igazolásait.

A házkutatások során okmányokat, bélyegzőket, pecséteket, pénzt és egyéb tárgyi bizonyítékokat találtak és foglaltak le otthonaikban, autóikban, amelyeket további szakértői vizsgálatra küldtek. „Jelenleg három személlyel szemben óvadék letételi jogával járó őrizetbe vételi megelőző intézkedést foganatosítottak, a területi toborzási és szociális támogatási központ tisztviselőjét pedig elbocsátották tisztségéből, és áthelyezték keletre, a fronton harcoló csapategységek kötelékébe” – közölte a Legfőbb Ügyészség.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: