Zelenszkij kész megadni a magyar kisebbségnek azokat a jogokat Kárpátalján, amelyeket az ukránok is megkapnak Magyarországon

Interjút adott az Indexnek Novák Katalin köztársasági elnök.

A magyar államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel most először tárgyalt hosszabban négyszemközt. Az ukrán államfő elmondta neki, hogy Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását. Novák Katalin kifejtette neki, kölcsönös érdek, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Ebben a tekintetben érdemi előrelépésre van szükség - hangsúlyozta, majd a következő kérdésre elmondta, hogy konkrét lépéseket fognak tenni.

„Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz”- fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve, a Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai szerinte nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Kitért emellett arra is, hogy Magyarország szeretne csatlakozni ahhoz a Zelenszkij kezdeményezésére elindult „békeformulához”, amelyben már több mint 40 ország vesz részt. Ezt az ukrán elnök örömmel fogadta. A tárgyalást összességében „kendőzetlenül őszintének” minősítette Zelenszkijjel. (Fotó: Facebook)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: