A KMKSZ és az UMDSZ szerint nem állítja vissza az ukrajnai nemzeti kisebbségek korábbi jogait a módosított kisebbségi törvény

A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek szerint nem állítja vissza az ukrajnai nemzeti kisebbségek korábbi jogait a módosított kisebbségi törvény

Az ukrán parlament által nemrégiben a kisebbségi törvényhez benyújtott, első olvasatban elfogadott módosító javaslatok nem állítják vissza az ukrajnai nemzeti kisebbségek korábbi jogait - állapította meg pénteken közzétett közös nyilatkozatában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

A két legjelentősebb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet "sajnálattal állapítja meg, hogy a törvény módosításakor ezúttal sem vették figyelembe a magyar szervezetek által megfogalmazott felvetéseket".

Az első olvasatban elfogadott törvénymódosítás szövege szerint törlésre kerül a nemzeti kisebbségek meghatározásának egyik fontos ismérve, az, hogy "annak képviselői hagyományosan Ukrajna területén élnek". Ez végső soron "a nemzeti kisebbség fogalmának kiüresítését, illetve a kisebbségekhez köthető bármiféle kollektív jog kizárását eredményezi" - mutatnak rá a nyilatkozatban.

A KMKSZ és az UMDSZ MTI-hez is eljuttatott közös nyilatkozata szerint "a jogszabály több tétele diszkriminatív, illetve pusztán deklaratív jellegű, ami önkényes értelmezésre adhat módot".

Az első olvasatban elfogadott módosítás továbbra sem biztosítja a kisebbségek alkotmányban, illetve más nemzetközi dokumentumokban garantált jogait, s "nem állítja vissza a korábban meglévő kisebbségi jogokat" - áll a dokumentumban.

Az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezetek korábban több alkalommal is bírálták az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről (közösségeiről) szóló, 2022 decemberében elfogadott új törvényt, illetve annak tervezett módosításait.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: