Terjed a kanyaró Ukrajnában

Az elmúlt időszakban több kanyarós esetet regisztráltak Ukrajnában. Erről az Ukrán Egészségügyi Minisztérium hivatalos oldalán adtak tájékoztatást.

A kanyaró egy veszélyes, rendkívül fertőző betegség, és olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a tüdőgyulladás, a fülgyulladás, vagy az agyhártyagyulladás. A statisztikai adatok szerint 10 beoltatlan és nem immunis személyből 9 megbetegszik, ha kapcsolatba kerül egy kanyarós beteggel.

Különösen veszélyes a megbetegedés az egy évesnél fiatalabb, az asztmában, cukorbetegségben, cisztás fibrózisban, rákban vagy más krónikus betegségben szenvedő gyermekeknél és az állapotos nőknél. A kanyaró koraszülést okozhat, vagy kritikusan alacsony súlyú gyermek születéséhez vezethet. A gyermek az anyaméhben is elkaphatja a betegséget, és ennek súlyos következményei lehetnek, akár agykárosodáshoz is vezethet.

A kanyaróra nincs specifikus kezelés. Az egyetlen megbízható védelem a védőoltás.

Ukrajnában a kanyaró elleni oltást 12 hónapos korban (első adag) és 6 éves korban (második adag) adják be.

A be nem oltott felnőtteknek legalább egy, optimális esetben két oltást kell kapniuk, legalább egy hónapos szünettel. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezt a terhesség előtt tegyék meg, mert a kanyaró elleni védőoltás terhes nők számára ellenjavallt.

Ha gyermeke nem kapott kanyaró elleni védőoltást, mielőbb keresse fel gyermek- vagy háziorvosát. A kanyaró, rubeola és mumpsz elleni védőoltás 18 év alatti gyermekek számára ingyenes. (Kárpátalja ma)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: