Katasztrofális következményekkel fenyeget az ukrán gyerekek oktatási színvonalának zuhanása

Az ukrajnai oktatási intézményeket ért orosz támadások és a menekülteket befogadó országok alacsony oktatási színvonala oda vezetett, hogy csaknem hétmillió 3 és 18 év közötti ukrán gyermek nagy része nem tud teljes értékű oktatáshoz jutni és „elveszíti a tudását” – figyelmeztetett Regina De Dominicis, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója.

Dominicis elmondta, hogy Ukrajna egész területén láthatóak „a gyermekek iskolai oktatása jelentős romlásának a jelei”. Ez elsősorban a fő tantárgyak oktatási színvonalának a csökkenésére vonatkozik – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az európai szakemberek által végzett felmérés legfrissebb adatai szerint a tanárok legalább 57%-a számol be a diákok ukrán nyelvtudásának romlásáról, 45%-uk a matematikai készségek, és legalább 52%-uk az idegennyelvtudás hanyatlásáról.

Emellett az Ukrajnában a fiatalabb és kissé idősebb iskolások csak egyharmada vesz részt teljes értékű nappali oktatásban. A regisztrált tanulók egyharmada vegyes oktatási formában vesz részt, míg a többi teljesen online oktatásban. Ezek a negatív változások a háborúhoz, valamint a Covid-19 világjárványhoz kapcsolódnak, ami miatt a diákok négy éve nem tanulhatnak teljes értékűen.

„Ukrajnában az iskolák elleni orosz támadások nem szűntek meg. Ez nem csak ahhoz vezetett, hogy az ukrán gyerekek nehezen érnek el tanulmányi sikereket, hanem elveszítik azt a tudást is, amit akkor sajátítottak el, amikor az iskoláik teljes körűen működtek” – állította a Kárpát.in.ua szerint az UNICEF szakembere.

Ugyanakkor Dominicis meg van győződve arról, hogy az online tanulás „kiegészítheti a jelenléti oktatást”, de „nem helyettesítheti teljesen az iskolai oktatást, ami fontos a kisgyermekek szociális fejlődése és alapvető képzése szempontjából”. Ma már a kisebb gyerekek kétharmada nem jár óvodába, a frontterületeken pedig a szülők háromnegyede nem járatja a gyerekeit óvodába – tette hozzá. Ezen túlmenően a menekülteket fogadó hét országban a gyermekek több mint fele az óvodástól a középiskolás korig nem vesz részt a nemzeti oktatási rendszerben a „nyelvi akadályok, az iskolába jutási nehézségek és a túlzsúfolt oktatási rendszerek” miatt – mutatott rá.

„Azok a menekült gyerekek, akik nem a helyi iskolákban tanulnak, valószínűleg az ukrán tanterv szerint próbálnak online tanulni, vagy más távoktatási platformok segítségével. Lehet, hogy sok menekült gyerek teljesen lemondott az oktatásról” – közölte az UNICEF, amely együttműködik az ukrán kormánnyal is, hogy támogassa az offline oktatás újraindítását, hogy „megszüntessék a jelenléti oktatás akadályait”. A UNICEF szakértői szerint az oktatásnak Ukrajnában ma prioritást kellene élveznie. Ellenkező esetben az előrejelzések szerint csak a következő tanévben mintegy 300 ezer gyerek „kockáztatja a tudásvesztést” – figyelmeztettek a szakemberek. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: