Nem játszhatták le a magyar himnuszt a tanévnyitón a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában

"Ma jelenleg Ukrajnában élünk. Az állami jelképek ukránok, ezért Ukrajna egész területén ilyen zászlók lesznek" – nyilatkozta a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója, aki ezzel magyarázta, hogy miért tiltotta be a magyar himnusz és magyar nemzeti színek használatát az évnyitón, amelyen a köszöntő beszéd is csak ukránul hangzott el a magyar nyelvű középiskolában, közölte az RTL.

A munkácsi intézmény a Facebook-oldalán közölte, hogy legutóbbi szakszervezeti gyűlésén a frissen kinevezett igazgató és helyettese bejelentette: rövidtávú célja a tantárgyak egy részének ukrán nyelven való oktatása, a magyart pedig idegen nyelvként tanítanák.

A középiskola tantestületének tájékoztatása szerint határozott tiltakozásukat látva az új intézményvezető változtatott álláspontján, így egyelőre nem indul új, ukrán tannyelvű osztály, és az oktatás is magyarul folytatódik, de mint írják, a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Orosz Ildikó arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy az oktatási törvény értelmében Ukrajnában a magyar iskolák 5-6. osztályában a tantárgyak mintegy 20 százalékát ukránul kell oktatni. Meglátása szerint ez egyelőre ezen a két évfolyamon nem okoz nagy gondot.

Hozzátette: az új intézményvezető azt szerette volna elérni, hogy a 10. osztályt megkezdő diákok már idén szeptembertől ukránul tanulják a tantárgyak 60 százalékát. Ez azonban végül most mégsem valósul meg, a tervek szerint jövőre vezetik be az új rendszert.

Törvényi kötelezettség tehát nincs arra, hogy a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában ukrán osztályokat kellene indítani. Orosz Ildikó szerint egy helyi konfliktus áll a háttérben, egyik érintettje pedig az intézmény korábbi igazgatója, akit eltávolítottak a posztjáról. Ő jelenleg a bíróságon küzd igazáért, és első fokon nyert is.

Popovics Béla, a munkácsi középiskola pedagógusa úgy véli, a helyi városvezetés mindent elkövet annak érdekében, hogy az intézményben felszámolják a magyar nyelvű oktatást. Az újonnan kinevezett igazgató és helyettese sem beszél magyarul, nincs kapcsolatuk a magyar közösséggel, sőt még iskolavezetői gyakorlattal sem rendelkeznek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: