"Sötét lelkű megrendelőik gonosz akaratát valósítják meg rákos daganatként, bármi áron" - Folytatódik a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola bedarálása

Folytatódik a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola bedarálása - olvasható az oktatási intézmény közösségi oldalán.

"Lemondatták egyik igazgatóhelyettesünket, a másikkal nem egyeztetnek csak utasítják, újabb „saját” igazgatóhelyettest hoznak, külsősökkel nézetik át az iskola iratait hibákat keresve, új órarendet csináltatnak mert csak, órákat akarnak elvenni tanárainktől, hogy máshonnan jötteknek adhassák oda. Teljesen szembe fordulva a tantestülettel, sötét lelkű megrendelőik gonosz akaratát valósítják meg rákos daganatként, bármi áron." - írták.

Kiemelték: bár a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola történetének talán legnehezebb időszakát éli, de továbbra is kitartanak.

Mint ismert, nem játszhatták le a magyar himnuszt a tanévnyitón a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában

"Ma jelenleg Ukrajnában élünk. Az állami jelképek ukránok, ezért Ukrajna egész területén ilyen zászlók lesznek" – nyilatkozta a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója, aki ezzel magyarázta, hogy miért tiltotta be a magyar himnusz és magyar nemzeti színek használatát az évnyitón, amelyen a köszöntő beszéd is csak ukránul hangzott el a magyar nyelvű középiskolában.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy a magyar középiskola tanévnyitóján az intézmény vezetői nem engedélyezték a magyar jelképek használatát.

A legnagyobb kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet vezetése felháborítónak tartja, hogy "az intézmény korábbi igazgatójának indokolatlan felmentését követően a Munkácsi Városi Tanács által kinevezett új igazgató nem engedélyezte a magyar nemzeti szimbólumok használatát a tanévnyitó ünnepségen". A nyilatkozat szerint "ez semmilyen törvényi előírással nem ellentétes, és Ukrajna függetlensége óta a nemzetiségi nyelven oktató-nevelő intézményekben bevett gyakorlat".

"Úgy véljük, hogy a munkácsi városvezetés által folytatott magyarellenes akciók etnikai feszültségeket gerjeszthetnek, ami nem szolgálja sem a kárpátaljai közösség, sem Ukrajna érdekeit" - áll a KMKSZ elnökségének MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

A munkácsi magyar tannyelvű középiskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt idén januárban menesztették. Az ügyben bírósági eljárás van folyamatban a magyar fél által benyújtott panasz nyomán.

Az iskola élére két héttel a tanévkezdés előtt kinevezett Marija Pauk korábban az egyik munkácsi óvoda igazgatója volt, nem tud magyarul, és nem kötődik a magyar közösséghez.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: