Szakértő: Nyugaton politikai döntésre, Ukrajnában büntetőeljárásra van szükség a hadkötelesek hazatoloncolásához

A nyugati országokban politikai döntésre, Ukrajnában büntetőeljárás megindítására van szükség ahhoz, hogy deportálni lehessen a hamis orvosi igazolással külföldre menekült hadköteles ukrán férfiakat – nyilatkozta Szerhij Szavinszkij, a Gracers ügyvédi iroda jogi szakértője az RBK-Ukrajina hírportálnak.

Szavinszkij emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában korábban is érvényben volt az olyan személyek kiadatási mechanizmusa, akik valamilyen bűncselekményt követtek el - írta a Kárpát.in.ua. „A büntetőeljárás megindításához igazolni kell, hogy a katonaorvosi bizottságok által 2022. február 24-e után kiadott igazolások hamisak. Meg kell állapítani, hogy a hadköteleseknek kiállított igazolásokat hamisították, és vagy halasztást kaptak, vagy teljesen kizárták őket a katonai nyilvántartásból. Utána az érintettek a hamis igazolvánnyal külföldre szöktek. Akkor büntetőeljárás indulhat ellenük” – magyarázta a jogász.

A szakértő szerint legalább két lehetőség van a büntetőeljárás megindítására: vagy hamisított igazolás felhasználása, vagy illegális határátlépés. „Valószínűleg pontosabb a hamisított igazolással összefüggésben minősíteni. Mivel a büntetőeljárásban gyanúsítottak keletkeznek, rájuk vonatkozhat a kiadatási mechanizmus. Az ilyen személyekkel kapcsolatban pedig kérelmet nyújtanak be a tartózkodási hely szerinti országnak, ha Ukrajna megfelelő megállapodást kötött azzal az országgal, ahol tartózkodnak” – tette hozzá az ügyvéd.

A jogász úgy vélte, lehetséges, hogy ez a mechanizmus beindul, de hogy a gyakorlatban pontosan hogyan fog működni, azt még nehéz megmondani. „Ez egyrészt bizonyos populizmusként fogható fel. Másrészt a front humánerőforrás-igénye nagyon magas. Ezért lehetséges, hogy ilyen akciókra tényleg sor kerül. Ennek nagyon sokféle információs okai vannak, és nehéz jósolni. Bár minden lehetséges, főleg ilyenkor. Ahhoz, hogy aktívan működjön a rendszer, politikai akarat is kell” – tette hozzá.

Szavinszkij elismerte, hogy eleinte néhány nagy horderejű médiaügyben is bevethető a mozgósítás elől menekülők kiadatási mechanizmusa. Ahhoz azonban, hogy ez működjön, nincs szükség további normák kidolgozására: a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak kiadatása már működik. „Van egy mechanizmus, talán csak a politikai akarat és a rendészeti szektor hangsúlya van ezen. Hiszen az országnak sok tennivalója van a mozgósítást kerülőkön kívül is. De a katonaorvosi bizottságok működésének kérdése, illetve az ott megvalósított korrupciós ügyek nagyon fájdalmasak. A külső agresszor elleni küzdelem és a megszállt területek feletti ellenőrzés visszaállítása mellett a korrupció elleni küzdelem is az egyik prioritás kell, hogy legyen, ezért ennek hangsúlyozása helyes” – magyarázta.

A jogász úgy vélte, hogy egy ilyen rendszer megvalósítása sok évig tart. „A büntetőeljárásnak vannak bizonyos szakaszai. Vizsgálat, bizonyítékgyűjtés – ez néha nem valósulhat meg túl gyorsan. Ki kell vizsgálni, meg kell állapítani a törvénytelen igazolások kiállításának előfeltételeit. Az igazolások hamisságának megállapításához el kell végezni ennek a személynek az orvosi vizsgálata. És ehhez az kell, hogy hazajöjjenek. Ez egy egész akciókomplexum, és vannak különféle árnyalatai. Ezért azt kijelenteni, hogy holnap minden mozgósítást kerülőt hazatoloncolnak külföldről, ez nem fog megtörténni” – mutatott rá Szerhij Szavinszkij.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: