Ukrajnában mozgósítják a második egyetemi tanulmányaikat végző hadköteles diákokat

Ukrajnában mintegy 60 000 férfi használta fel az egyetemi tanulmányait arra, hogy elkerülje a mozgósítást, de a Legfelső Tanács már nyilvántartásba vette azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a törvény ilyen kijátszásának a megakadályozását – jelentette ki hétfőn Fegyir Veniszlavszkij parlamenti elnöki megbízott, a Legfelső Tanács nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja egy televíziós műsorban, számolt be az RBK-Ukrajina hírportál.

A Kárpát.in.ua szerint Veniszlavszkij az ukrán televízió non-stop háborús adásában elmondta, hogy az Oktatási és Tudományos Minisztérium információi szerint 2019–2021-ben mintegy 40 ezer 25 éves vagy annál idősebb diák volt, miközben tavaly a számuk már elérte 106 ezret. „Idén a számuk megközelíti a 100 ezret. Ez azt jelenti, hogy 60 000 férfi döntött úgy, hogy kihasználja ezt a lehetőséget a behívás elkerülésére” – tette hozzá. Mint megjegyezte, egyes egyetemek nappali tagozatra toboroznak fizetős diákokat, lehetővé téve a már diplomával rendelkező hadkötelesek felvételét, hogy halasztást kapjak a mozgósítás alól.

A parlamenti elnöki megbízott szerint a felvételizők egy része alacsonyabb fokú oktatási intézménybe – például szakközépiskolába – jelentkezik, mint amilyet korábban már elvégzett. Azt is elmondta, hogy az általa beterjesztett törvénytervezet lehetővé teszi a kiskapu bezárását, amely az egyetemi tanulmányok végzésének örve alatt halasztást biztosított a mozgósítást illetően. „Azt indítványoztam, hogy az egymást követő képzéstípusokban tanulóknak legyen halasztási joguk. Azok pedig, akik 30 év után léptek be a második, harmadik vagy negyedik felsőoktatási képzésbe, ne élhessenek ezzel a halasztási joggal” – mutatott rá Fegyir Veniszlavszkij, emlékeztetve, hogy a törvénytervezet az elfogadását követően azokra a férfiakra is ki fog terjedni, akik 2022-ben használták ki a felsőfokú képzést a mozgósítás elkerülésére.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: