A járművezetők többsége felelőtlen Ukrajnában

Az ukrán sofőrök mindössze 40,14%-a kapcsolja be a biztonsági övet, amikor volán mögé ül. Erről a Demokrácia és Jogállamiság Központjának igazgatója, Oleszja Holopik számolt be.

„2017 óta a Demokrácia és Jogállamiság Központja a Vision Zero civil szervezettel közösen kutatásokat végez a járművezetők biztonsági övhasználati szintjéről. A legfrissebb tanulmány azt mutatja, hogy a biztonsági öv használatának mértéke 40,14% – mondta az igazgatónő.

Kiemelte, hogy bár ez a mutató kevésnek tűnik, de ha összevetjük a 2020-as eredményekkel (26,04%) akkor jelentős előrelépést láthatunk.

Viktor Zahreba, a kutatás vezetője megjegyezte, hogy a felmérés idén augusztusban zajlott, 30 206 sofőr bevonásával. A kutatást Ukrajna 18 megyeközpontjában végezték: Vinnicja, Zsitomir, Ivano-Frankivszk, Kijev, Kirovográd, Luck, Lemberg, Mikolajiv, Odessza, Poltava, Rivne, Szumi, Ternopil, Ungvár, Hmelnickij, Cserkaszi, Csernyivci és Csernyihiv.

A kutatás menete úgy zajlott, hogy megfigyelték a járművezetőket a kereszteződésekben, az utcákon és más helyeken, anélkül, hogy interakcióba kerültek volna a sofőrökkel.

Makszim Sulha, kutatási koordinátor arról adott tájékoztatást, hogy a biztonsági övek használatával kapcsolatos legrosszabb mutatókat Odesszában, Kirovohrádban és Mikolajivban rögzítették. A legtöbben Kijevben (67,1%) és Lembergben (62%) kapcsolták be a biztonsági övet.

Rivnében és Zsitomirban ezek az adatok 52,6% és 55,7%. Más városokban a biztonsági öv használatának aránya nem éri el az 50%-ot. (Kárpátalja ma)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: