Elhagyhatják a hadköteles férfiak Ukrajnát? - A Legfelsőbb Tanács már nyilvántartásba vette az erről szóló törvénytervezetet

A hadköteles korú (18-60 éves) férfiak közel két éve nem hagyhatják el Ukrajnát. A külföldi utazásra vonatkozó korlátozásokat a háború kezdetén vezették be, és mindeddig nem oldották fel. Helyénvalóságáról és negatív következményeiről folyamatosan viták zajlanak. Az illegálisan távozó férfiak száma pedig egyre nő - írta a Kárpátalja ma.

A népképviselők azt javasolják, hogy változtassanak a jelenlegi jogszabályokon, s bárki elhagyhassa az országot, egy feltétellel: amennyiben valaki külföldre szeretne utazni, fizessen.

Az Ukrán Legfelsőbb Tanács már nyilvántartásba vette az erről szóló törvénytervezetet.

A tervezet értelmében a férfiaknak bankszámlát kellene nyitniuk egy állami bankban, melyre minimum 12 945 hrivnyát tesznek, majd külföldi tartózkodásuk alatt minden hónapban még 1 306 hrivnyát utalnak és engedélyezik a banknak, hogy ezzel az Ukrán Fegyveres Erőket támogassa.

Marina Bekalo ügyvéd a TSN-nek elmondta, hogy a törvényjavaslat a február 24-e után Ukrajnát elhagyó férfiakra is vonatkozik, amennyiben a határátkelőhelyen nem tudják igazolni, hogy mentesítették őket a katonai szolgálat alól. Nekik egyszeri összegben napjainkig 25 890 hrivnyát kell átutalniuk. Csak akkor léphetnek be Ukrajnába a hadköteles férfiak, ha teljesítik ezt a feltételt.

Marina Bekalo azonban úgy véli, hogy ezt a törvénytervezetet nagy valószínűséggel nem fogadják el. Véleménye szerint sok hiányossága van. Ráadásul a Honvédelmi Minisztérium és az Állami Határszolgálat sem támogatja.

Ezen kívül nagy vita folyik még azokról a férfiakról is, akik régóta külföldön tartózkodnak, például munkavállalás céljából, és nem tértek haza a háború miatt, illetve azokról is, akik illegálisan hagyták el az országot. A képviselők eddig azonban semmilyen törvényt nem hoztak az ők ügyükben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: