A volt ukrán védelmi miniszterhelyettes 1 milliárd hrivnyát sikkasztott rossz minőségű egyenruha beszerzésén

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) őrizetbe vette Vjacseszlav Sapoval volt védelmi miniszterhelyettest, mert csaknem egymilliárd hrivnya sikkasztást követett el gyenge minőségű katonai egyenruhák beszerzése során – közölte a Kárpát.in.ua hírportál az SZBU Telegram-csatornájára és a Védelmi Minisztérium honlapjára hivatkozva.

A posztjáról 2023 január végén lemondott Vjacseszlav Sapovalov, aki az ukrán fegyveres erők hátországi ellátásáért volt felelős, 2022-ben, beosztottaival összejátszva, egy magáncégtől csaknem 1 milliárd hrivnyért szerzett be rossz minőségű katonai egyenruhákat. „Az ukrán fegyveres erők nem használhatják a szóban forgó egyenruhákat, mivel az intenzív hadműveletek körülményei között azok alkalmatlanok a hideg évszakban történő viselésre” – jegyezte meg a Védelmi Minisztérium.

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján az SZBU nyomozói a büntetőtörvénykönyv két cikkelye alapján gyanúsították meg: vagyon eltulajdonítása, pazarlása, hivatali helyzettel való visszaélés; az ukrán fegyveres erők és más katonai alakulatok jogszerű tevékenységének akadályozása.

Ugyanezen cikkelyek alapján gyanúsította meg a hatóság Sapovalov bűntársát, a Védelmi Minisztérium állami beszerzési főosztályának volt megbízott igazgatóját.

Jelenleg mindketten őrizetben vannak. Ha bűnösségük bebizonyosodik, 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őket vagyonelkobzással.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: