Álhír terjed Ukrajnában a hadiállapot és a mozgósítás eltörléséről

Egy hamis videó kering a közösségi oldalakon, amelyen az látszik, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelenti a hadiállapot és a mozgósítás eltörlését Ukrajna 10 megyéjében – figyelmeztet a Stratégiai Kommunikáció és Információbiztonsági Központ.

Mint írják, a videót egy olyan TikTok fiók tette közzé, amelyen az ICTV logója szerepel a profilképen, annak érdekében, hogy hihetőbb legyen, de valójában ez nem a csatorna oldala, csupán egy hamisítvány, csak úgy, mint  a videó is.

A videó elkészítéséhez a csalók Zelenszkij november 23-i videóüzenetét használták fel, amelyben az Oroszország elleni új szankciókról beszél, nem pedig a hadiállapot feloldásáról - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A támadók megszerkesztették a videót, és a hamis kijelentést az eredeti felvételre „húzták rá”. A fake videó végén még az ICTV egyik műsorvezetője is arra buzdítja az embereket, hogy kattintsanak a linkre, hogy megtudják, pontosan mely területeken oldják fel a hadiállapotot. Ez a szöveg is hamis, maga a link pedig egy kétes hírű Telegram csatorna reklámja – közölte a központ.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: