Az álláskeresők 41 százaléka nem talál tisztességesen fizető állást Ukrajnában

A GRC.ua portál kutatási eredményeire hivatkozva az Interfax-Ukrajina arról számolt be, hogy a megkérdezett álláskeresők 41 százaléka nem talált tisztességesen fizető állást a háború alatt.

A háború idején a válaszadók által tapasztalt három legnagyobb foglalkoztatási probléma között szerepel az, hogy nem tudnak tisztességes fizetéssel elhelyezkedni (41%), a szakterületükön csökkent a betöltetlen állások száma (29%),és az életkor szerinti diszkrimináció (23%) miatt nem tudnak munkát találni.

A Kárpáti Igaz Szó szerint a felmérésből kiderült, hogy a jelenleg is dolgozó válaszadók 56 százaléka elégedett a munkájával, 20%-a nem túl elégedett a munkájával, 4%-a pedig kategorikusan elégedetlen.

A fizetés mellett három fő tényező van, amely a jelenlegi munkahelyükön tartja a válaszadókat: a távmunkára való képesség (33%), a barátságos légkör a munkaközösségben (33%) és a rugalmas munkabeosztás (31%).

Ugyanakkor a fő okok között, amelyek a válaszadókat a munkahelyük elhagyására kényszerítik: a barátságos légkör hiánya (30%), a kényelmes és biztonságos munkakörülmények hiánya (27%), a vezetőséggel kialakított kapcsolatok hiánya ( 24%), a karrier növekedési lehetőség hiánya (24%) és a távmunka lehetőségének hiánya (23%)

A felmérésben többek között arról is kérdezték a válaszadókat, hogyan változtak a béreik a háború előtti időszakhoz képest. 28% azt válaszolta, hogy a háború előtti teljes fizetését megkapja, 12%-nak a fizetése 10-30 százalékkal csökkentették, 9%-nak a fizetést 10-30 százalékkal növelték. 8% arról számolt be, hogy a fizetése több mint 50%-kal csökkent, 7%-nak az egyéni hatékonyságot figyelembe véve emelték a bérét.

A 2024-es terveket illetően a megkérdezettek 39%-a azt válaszolta, hogy Ukrajnában marad és új munkát keres, 32%-uk Ukrajnában marad és a jelenlegi munkahelyén dolgozik, 9%-uk pedig azt tervezi, hogy az egész családdal elköltözik, amint lehetőség nyílik rá.

  • 8% – Ukrajnában marad és vállalkozói tevékenységbe kezd
  • 5% – külföldön marad a háború végéig és utána visszatér
  • 4% – külföldön marad a háború végéig, és utána nem tér vissza, külföldön fog munkát találni,
  • 3% – visszatér a lakóhelyére, és dolgozni fog vagy vállalkozásba kezd.

Az online felmérésben 15 iparág 377 munkáltatója és 2400 álláskereső vett részt, 2023. augusztus-októberében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: