Az ukránok egyharmadának átlag alatti az életminősége

A HIAS Ukrajna és a Lányok (Gyivcsata) társadalmi szervezet bemutatta a „18 hónappal később: a mentális egészség és a pszichoszociális szükségletek felmérése Ukrajnában” című országos tanulmány eredményeit - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Az Ukrinform beszámolója szerint az orosz–ukrán háború jelentősen befolyásolta a pszichoszociális jólét szintjét. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy Ukrajna lakosságának több mint kétharmada küzd depresszióval és jelentős stresszel.

A lakosság csaknem egyharmadának (35%) az átlag alatti vagy alacsony közérzeti és életminőségi szintje volt. 26%-ának vannak depresszióhoz kapcsolódó tünetei. A nők sérülékenyebbek, jó közérzetük alacsonyabb, az idősek ill. az embereket az alacsonyabb jövedelmi szint is veszélyezteti” – mondta a bemutatón a HIAS International regionális szakértője, Julija Juscsenko.

A tanulmány szerint manapság számos ukrán állampolgár hasonló stresszélményben él.

A válaszadók többsége (70%) a jövővel kapcsolatos bizonytalanságot nevezte meg a legfőbb stresszfaktornak. 39%-uk számára különösen fontos a szeretteiért való aggódás.26%-ban ez a félelem a katonaságban lévő szeretteivel kapcsolatos. 33%-uk küzd gazdasági nehézségekkel.

Az ukránok stresszének egyik fő megnyilvánulása az alvásproblémák, amelyeket a válaszadók 48 százalékánál azonosítottak. Szomorú hangulatot a válaszadók 46%-a, míg állandó izgatottságot a megkérdezettek 44%-a észlelt magán. 39%-uk számolt be fáradtságról, 31%-uk pedig arról, hogy nehezebben koncentrál. A hirtelen hangulatváltozások az ukránok 26 százalékánál váltak stressztényezővé.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: