Mentőautóval menekítették bűnözők a hadköteleseket az államhatárra és külföldre

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Nemzeti Rendőrség egy újabb bűnszervezetet számolt fel Odessza megyében, amelynek a tagjai mentőautóval szállították a zöldhatárra a mozgósítás elől menekülő hadköteleseket és juttatták át őket külföldre – számolt be a Kárpát.in.ua hírportál az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva.

A rendőrök az Odessza-Reni nemzetközi autóúton megállítottak egy mentőautót, amely villogó figyelmeztető jelzőlámpákkal szállított két mozgósítás elől menekülőt a határra. „Ekkor őrizetbe vették a bűnözői csoport szervezőit” – közölte az SZBU.

A nyomozás szerint két ideiglenes ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár és egy odesszai lakos alkotta a bűnszervezetet. Hadköteles korú férfiakat mentőkocsival szállítottak az úgynevezett zöldhatárra, ahol egy másik személy várta őket, és az erdőn keresztül egy szomszédos európai országba kísérte őket.

A titkosszolgálat tájékoztatása szerint a bűnözői csoport tagjai olyan konstrukciót szerveztek, amelynek köszönhetően 4,8 ezer dollár pénzjutalom ellenében megszervezték a mozgósítást kerülők külföldre csempészését. „Ezenkívül az illegális tevékenységet folytató mentőszemélyzet bűncselekményeinek minősítése a vizsgálat fázisában van” – közölte az SZBU.

Az elfogásuk után a bűnös cselekménysorozat szervezőitől bankkártyákat és mobiltelefonokat foglaltak le. Mindannyian 9 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak vagyonelkobzással.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: