Kárpátalja negatív áramszüneti forgatókönyvekre készül

A közeljövőben visszatérhetnek az áramszünetek Ukrajnában. Energetikai szakértők figyelmeztetnek a hosszú távú áramszünet valószínűségére - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Szerhij Nahornyak parlamenti képviselő, az energia-, lakás- és kommunális szolgáltatásokkal foglalkozó bizottság tagja arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai régiókban rakétatámadások nélkül is előfordulhatnak áramkimaradások. A képviselő szerint a kényszerű áramszünet fő oka az előállított energia hiánya. A meleg évszakokban ez nem jelentkezett, mivel működtek a napelemek.

Ukrajnában négy városban lehet a legtöbb probléma: Odesszában, Lvivben, Kijevben és Harkivban. Ezekben a nagyvárosokban hiányzik a saját energiatermelő kapacitás.

Fagy és hideg, valamint túlzott energia-fogyasztás esetén átlagosan körülbelül 6-8 óráig tarthat a kikapcsolás, de egyes helyeken akár 12-16 óráig is hiányozhat az áram.

Amennyiben meleg lesz a tél, valószínű, hogy maradnak a tavalyi menetrendek, azaz a napközbeni 4-6 órás szünetek. A Zakarpattyaoblenergo is készített ütemtervet, melyek alkalmazására egyelőre nincs szükség.

A szakemberek arra biztatják a lakosságot, hogy készletezzenek gyertyát, elemlámpát, elemet, töltsék fel a powerbank-et, szerezzenek be generátorokat.

Közben a Kárpát.in.ua tudósítása szerint Jaroszlav Demcsenkov energiaügyi miniszterhelyettes az ukrán televízió non-stop háborús adásának nyilatkozva azt mondta, hogy „most szó sincs tervezett áramszünetekről”. A korlátozások bevezetését befolyásoló tényezők között elsősorban említette az ukrán energetikai létesítmények elleni átfogó orosz támadása, a kritikus infrastruktúra esetleges károsodása az ellenséges támadások miatt, természeti tényezők.

„Mindannyian számolnunk kell a háborús tényezővel, és arra kérem az állampolgárokat, hogy készüljenek fel a különböző helyzetekre. Tudnunk kell, hogy nem lesznek áramszünetek, ha nem lesz támadás” – hangsúlyozta Jaroszlav Demcsenkov.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: