Novemberben három típusú behívót kézbesítenek a hadköteles férfiaknak

Novemberben három típusú behívót kézbesítenek az ukrajnai hadköteles férfiaknak: az adatok pontosítására, a katonaorvosi bizottság előtti megjelenésre és a mozgósításra felszólító behívót.

Ukrajnában általános mozgósítás zajlik, azonban nem mindenkit mozgósítanak a hadsereg soraiba, hisz a hadsereg képtelen lenne megbirkózni ekkora létszámmal, mert az embereket ki kell képezni és fel kell fegyverezni, el kell helyezni. Ehelyett a gazdaságban és más stratégiai szektorokban van rájuk szükség - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ezt szem előtt tartva, egyesek halasztásra jogosultak: az egészségi állapotuk miatt; szakmai tevékenységük kapcsán; akiket lefoglaltak, mivel stratégiai fontosságú vállalatnál dolgoznak; egyes családi körülmények miatt; végzettség megszerzése, tudományos tevékenység és oktatás miatt.

Az utolsó pont a közeljövőben módosulhat – a parlament jelenleg azon dolgozik, hogy a második felsőfokú végzettség megszerzéséért tanulók számára (legalábbis a „40+” csoport képviselői esetében) eltöröljék a halasztást.

2023 októberében az Oktatási Minisztérium tisztázta a tanulmányi szünetekkel kapcsolatos helyzetet is. Úgy döntött: a „tanulmányi szüneten” (akademka) lévő személyeket kötelezi a mozgósításra, hacsak nincs más joguk a halasztásra. Hadkötelezettség esetén a mozgósítással összefüggésben joguk van a tanulmányi szabadság meghosszabbítására.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: