Szobrot kapott a fegyvertelen ukrán katona, akinek az oroszok felvették a kivégzését

Szombaton szoborral emlékeztek meg északi szülővárosában egy ukrán katonáról, akit posztumusz kitüntettek, miután videóra vették, ahogy a „Dicsőség Ukrajnának” felkiáltást mondta, majd agyonlőtték – írja a Reuters cikkére hivatkozva az Index.

A márciusban megosztott videón egy férfi látható, akit a hadsereg később Olekszandr Matszievszkij néven, egy Csernyihiv régióbeli egység mesterlövészeként nevezett meg. A videón látható, ahogyan azt mondja, „Slava Ukraini”, egy több mint egy évszázados kifejezés, amely az Oroszország 2022. februári inváziójával szembeni ellenállás népszerű kifejezése lett.

A FÉRFI EGY ERDŐS TERÜLETEN CIGARETTÁZVA VOLT LÁTHATÓ FEGYVEREK NÉLKÜL, AKIT A FELVÉTELEKEN NEM LÁTHATÓ LÖVÉSZEK TÖBBSZÖR ELTALÁLTAK.

Kijev a „brutális és arcátlan” oroszokat hibáztatta a haláláért, ahogyan édesanyja, a 68 éves Paraska Demcsuk is. "Mindenkit magával vitt volna, ha gránátja van" – mondta az asszony.

Kijev büntetőeljárást indított Matszievszkij halálának ügyében, akit hősként emlegettek a közösségi médiában. (Fotó: REUTERS/Thomas Peter)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !