Kibővítik a toborzók jogköreit Ukrajnában

Az ukrán hatóságok kiterjeszthetik a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalok alkalmazottainak mozgósítási jogkörét, különösen az okmányok ellenőrzésének jogát. Ezt Roman Kosztenko, a Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának titkára jelentette be az NV ukrán rádiónak adott interjújában – írja az Index.

Készül egy törvényjavaslat, van egy munkacsoport, olyan normákat tartalmaz, amelyekről már régóta tárgyalnak. Megpróbálnak egy integrált megközelítést találni néhány mobilizációs kérdés megoldására – mondta Kosztenko. A TCC (területi toborzóközpont, a katonai nyilvántartó és sorozó hivatalok megfelelője Ukrajnában) hatásköre egyre nő, mert sok kérdés merül fel a mozgósítással kapcsolatban.

Kosztenko kifejtette, hogy jelenleg az ukrajnai TCC-k munkatársainak nincs joguk arra, hogy megállítsanak egy személyt az utcán, ellenőrizzék az iratait, és kézbesítsenek egy idézést. Annak érdekében, hogy ne kerüljenek botrány középpontjába, a rendőrök gyakran tartózkodnak attól, hogy segítsenek a TCC munkatársainak, amikor az utcán kézbesítenek egy idézést.

Hozzátette, hogy a kidolgozás alatt álló törvényjavaslat foglalkozik az oktatás kérdésével is, hogy a második vagy harmadik felsőfokú tanulmányaikat folytatókat megfosszák a mozgósítás alóli halasztás jogától.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: