Sztefanisina: az európai országok körében egyre inkább elterjedt a háborús fáradtság

Az európai országok körében egyre inkább elterjedt a háborús fáradtság, miközben Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcias fellépése mit sem változott – jelentette ki Olha Sztefanisina ukrán kormányfőhelyettes pénteki berlini látogatása alatt – értesült az MTI.

A politikus figyelmeztetett: egy lehetséges ukrán vereség esetén az orosz győzelem dominóeffektust indítana el, Oroszország ugyanis – szerinte – nem tervez megállni az ukrán határnál.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vilniusi NATO-csúcstalálkozó óta az ukrán hadsereg előrelépéseket tett annak érdekében, hogy igazodjon a NATO támasztotta követelményekhez.

A Német Külpolitikai Társaság előtt felszólalva az ukrán kormányfőhelyettes azt mondta, hogy hazája európai uniós csatlakozási kérelméről a december közepére tervezett EU-csúcstalálkozón születik döntés.

Olha Sztefanisina szerint a csatlakozás megvétózása a tagállamok közös kudarcát jelentené, és leszögezte, hogy Ukrajna megbízható uniós tag lenne.

A csatlakozási tárgyalások pozitív elbírálása a nyugat-balkáni országok felé is megnyithatná az integráció felé vezető utat – tette hozzá Sztefanyisina.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: