Tarjányi Péter: a második világháborúhoz hasonló helyzet alakult ki Ukrajnában

„A védekezésre még maradtak tartalékai Ukrajnának, de támadó hadműveletet már nem tud indítani nyugati segítség nélkül” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint az ukránok nem csupán a fronton küzdenek súlyos problémákkal, az iparuk is megreccsent a háború miatt.

Tarjányi Péter szerint ennek az az oka, hogy kiestek a termelésből a 18 és 35 év közötti férfiak, mivel a leginkább hadra fogható korosztályt elvitték a háborúba. "A gyárak, a bányák ezért most a nők segítségét kérik, hogy működni tudjanak. Olyan a helyzet, mint a második világháború idején volt." - tette hozzá. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez jelentős társadalmi krízist okoz Ukrajnában.

Tarjányi Péter szerint bár a szankciók az elején tényleg működtek, egy idő után azonban Oroszország – leginkább Kína és India segítségével – megtalálta a módját annak, hogy ezeket kikerülje. 

Tarjányi ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az oroszok egyfajta hadigazdálkodásra álltak át az elmúlt időszakban, amely ugyan rövid és középtávon valóban felpörgette az ipart, de hosszabb távon ez sem fog eredményre vezetni, mert a háború nem termel ott sem. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: