A felmentést élvező ukrajnai férfiak sem utazhatnak külföldre

Kellemetlen újévi „ajándékkal” szolgált az Ukrán Állami Határőrség azon hadköteles korú férfiak számára, akik eddig kedvezményt élvezhettek, és átléphették az államhatárt - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Egybehangzó sajtóbeszámolók szerint 2023. december 29-e óta már nem utazhatnak ki szabadon a felmentést élvezők sem. A határőrség munkatársai tegnap este óta visszafordítják azokat is, akik eddig szabadon közlekedhettek, például a háromgyermekes családapákat, a rokkantakat, vagy az állami Sljah-rendszerben szereplő önkénteseket.

Helyszíni beszámolók szerint azt követelik tőlük, hogy keressék fel a hadkiegészítő irodát, ahol katonai nyilvántartásba kell vétetniük magukat.

Ezentúl tehát csak azok léphetik át az államhatárt, akiknek a katonakönyvében szerepel, hogy nyilvántartásba vették őket. Önmagában a kedvezményes kategória már nem ok a zavartalan határátlépésre.

Hamarosan nagyon szigorú új mozgósítási törvényt fogadhatnak el Ukrajnában. Ennek előszele a mostani határszigorítás is.

Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője a sajtóhírekre reagálva annyit közölt, munkatársaiknak joguk van a kiutazás feltételeinek alapos megvizsgálására, mert sokan „trükköznek”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: