Jelentős összegű pénzbírság vagy börtön vár a mozgósítást kerülőkre Ukrajnában

Ukrajnában már a közeljövőben szigorítják a felelősségre vonást a mozgósítás elkerüléséért és más katonai törvénysértésekért – közölte az Kárpát.in.ua hírportál a Legfelső Tanács honlapján közzétett 10379. számú törvénytervezet szövegére hivatkozva.

Az ukrán kormány javasolja a közigazgatási és a büntetőtörvénykönyv módosítását, és mindenekelőtt a katonai törvénysértésekért kiszabott bírságok jelentős emelését. Így a katonai nyilvántartásba vétel szabályainak megsértéséért (például a nyilvántartásba vétel kijátszásáért) az állampolgárok nem adózó minimumjövedelme alapján számított ötszázról ezerre (8500 hrivnyáról 17 000 hrivnyára) növekszik a bírság. Jelenleg a bírság összege 3400–5100 hrivnya.

Az átlagállampolgárokat 25 500 és 34 000 hrivnya közötti pénzbírsággal sújtják a védelemre, a hadkötelezettségre és a katonai szolgálatra, a mozgósítási felkészülésre és a mozgósításra vonatkozó jogszabályok megsértéséért, míg a tisztségviselőket 34 000 és 85 000 hrivnyára. E jogszabálynak a különleges időszakon belüli megsértése esetén a bírság 34 000-től 51 000 hrivnyáig terjed az átlagállampolgárok és 153 000 és 204 000 hrivnya között a tisztségviselők esetében.

Ezenkívül az, aki különleges időszakban megsérti a jogszabályt, jegyzőkönyv felvétele céljából legfeljebb három órára, szükség a személyazonosság megállapítása és/vagy a szabálysértés körülményeinek tisztázása érdekében három napra őrizetbe vehető.

A mozgósítás kijátszásának büntetőjogi büntetését jelenleg háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A törvénymódosítások elfogadása után ez a büntetés alkalmazható a katonaorvosi orvosi vizsgálatot megtagadó állampolgárokra is.

A törvényjavaslat céljai és célkitűzései – áll az indokolásban – elsősorban a hadiállapot követelményeinek figyelembevételével a védelmi, katonai szolgálati és szolgálati jogszabályok megsértése miatti közigazgatási és büntetőjogi felelősség növelése a katonai szolgálat, mozgósítási felkészülés és mozgósítás javítása érdekében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: