Elérte a 25 ezer aláírót a parlamenti képviselők és a hivatalnokok mozgósításáról szóló petíció

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a parlamenti képviselők és hivatalnokok katonai mozgósítását szorgalmazó elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

A petíció kezdeményezője Olekszandr Dubinszkij, a hazaárulással vádolt egykori ukrán parlamenti képviselő, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. A politikus korábban Volodimir Zelenszkij elnök szövetségese volt, és a Nép Szolgája pártját képviselte a parlamentben. Később azonban Zelenszkij egyik legfőbb kritikusává vált, és 2021-ben kizárták a pártból.

Dubinszkij beadványában a „mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvény 23. cikkelyének módosítását szorgalmazza, oly módon, hogy az ukrán parlamenti képviselők is mozgósíthatóak legyenek a hadiállapot ideje alatt. A petíció még szeptember 5-én jelent meg az elnök honlapján és december 5-én érte el a 25 ezer aláírót. Ez azt jelenti, hogy az ukrán elnöknek foglalkoznia kell a kérdéssel.

A petíció beterjesztője azzal érvel, hogy minden katonaköteles ukrán állampolgár köteles a haza védelmére. Ezzel szemben a képviselők és a hivatalnokok a lakosság túlnyomó többségével ellentétben felmentést élveznek a mozgósítás hatálya alól. Olekszandr Dubinszkij szerint ez sérti az igazságosság és a törvény előtti egyenlőség elvét.

Az államfő hivatalának honlapján szinte bárki indíthat petíciót Ukrajnában, ezzel a lehetőséggel gyakran élnek is

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !