A katonai behívókat e-mailben és ajánlott levélben fogják kézbesíteni Ukrajnában

Ukrajnában törvénytervezet készül, amely a katonai behívók e-mailben és ajánlott levélben történő kézbesítéséről rendelkezik – jelentette be Fegyir Veniszlavszkij parlamenti képviselője, a Legfelső Tanács a nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának tagja az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában, melyet a Kárpát.in.ua szemlézett.

Veniszlavszkij a készülő új mozgósítási törvénytervezetet kommentálva elmondta: „A törvénytervezetben azt tervezzük, hogy ne csak személyesen, átvételi elismervénnyel, hanem e-mailben és ajánlott levélben is kézbesítsük a katonai behívókat.” Tisztázta, hogy az ajánlott levél kézbesítéséről szóló értesítést a postaládákba juttatják, a katonai behívót tartalmazó levelet pedig a postai alkalmazottaknak személyesen kell átadniuk az érintetteknek. Ez az úgynevezett nyilvános behívó – tette hozzá.

A honatya szerint az e-mailek esetében Ukrajnában gyakorlatilag már működik a hadkötelesek és sorkötelesek elektronikus kabinetje, amely minden azonosító adatot tartalmazni fog. „Ezek a szabályok megkönnyítik a behívást, és megakadályozzák, hogy az emberek visszaéljenek azzal, hogy nem kapnak behívót, és ezáltal nem sértenek törvényt” – magyarázta.

„A törvényjavaslat készítői ugyanakkor azt kívánják lehetővé tenni, hogy ne csak a területi toborzóközpontok munkatársai, hanem a helyi önkormányzatok és a végrehajtó hatóságok is kézbesítsék a katonai behívókat. Ezt azért tervezik, hogy tisztázzák minden hatóság hatáskörét a mozgósítás ügyében” – mondta a parlamenti képviselő.

A honatya szerint a fent említett szervek nagyon gyakran kibújnak a mozgósítással kapcsolatos felelősségük alól. „Ezek a normák benne vannak a törvénytervezetben, amelyen még dolgozunk. Még nem jegyezték be. A megbeszélések még folynak. Azonban minden esély megvan arra, hogy ezt a dokumentumot végleges formájában ennek a hétnek a végéig bejegyezzék a Legfelső Tanácsban” – foglalta össze Fegyir Veniszlavszkij.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: