Kárpátalján élő rászorulóknak hozott adományt a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) 30 millió forint értékű élelmiszeradománnyal támogatja a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) által működtetett ingyenkonyhákat, a Katolikus Karitász pedig az élelmiszercsomagok és a karácsonyi szaloncukor mellett 90 darab kályhát juttatott el a szükséget szenvedők számára.

Az új kárpátaljai támogatási programot bejelentő Czibere Károly, az MRSZ elnöke kifejtette, hogy a szeretetszolgálat minden szükséget szenvedő embert segít, de a kárpátaljai magyarság támogatását mindig is szívügyüknek tekintették.

Ezúttal a KRE által fenntartott 24 ingyenkonyha működését támogatja a karitatív szervezet összesen 30 millió forint értékű élelmiszeradománnyal, aminek köszönhetően a következő 10 hónapban 192 ezer meleg étel elkészítéséhez járulhat hozzá az MRSZ.

Czibere Károly elmondta, hogy a kezdeményezés Magyarországról indult, és sok Kárpát-medencei gyülekezet csatlakozott hozzá, így 50 tonna élelmiszer kerül rövidesen Kárpátaljára.

Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke közölte, hogy a most induló segélyezési akció több mint ezer embert érint, felekezettől és nemzetiségtől függetlenül: időseket, hadiözvegyeket és -árvákat, hátrányos helyzetű roma gyerekeket. Szavai szerint sokak számára "ez a napi egy tál meleg ételben kifejezésre jutó támogatás a túlélést jelenheti".

Az MRSZ küldöttsége megtekintette a beregszászi református szeretetkonyhát, valamint átadott több mint kétezer Magyarországon összegyűjtött Nyilas Misi csomagot, amelyekkel a helyi református közösségekben megajándékozzák a nehéz körülmények között élő gyerekeket.

Ugyanezen a napon a Katolikus Karitász képviselői Herczegh Anita jószolgálati nagykövettel az élükön a karácsonyi ajándékok mellett 90 darab kályhát is hoztak a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyében élő, nélkülöző kárpátaljai családok részére.

A karitász támogatásával működő munkácsi Szent Erzsébet ingyenkonyhán megtartott sajtótájékoztatón Herczegh Anita elmondta, hogy már jóval a háború kitörése előtt jelen volt Kárpátalján a karitatív szervezet, így pontosan tudják, hol és mire van szükség jelenleg.

Écsy Gábor országos igazgató arról számolt be, hogy az adventi időszakra időzített látogatásuk keretében több száz csomag élelmiszert, egy tonna szaloncukrot, a gyermekek számára pedig több mint 2000 angyalbatyut hoztak, amelyek tartalmát a magyarországi gyerekek saját adományaikból állították össze. Écsy Gábor megerősítette, hogy folyamatos lesz a nehéz helyzetben élők támogatása Kárpátalján. "Ezt a jövőben is tervezzük, és reményeink szerint a támogatóink jóvoltából ezt meg is tudjuk tenni" - fűzte hozzá a karitász országos igazgatója.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: