Klicsko: Ukrajna a tekintélyelvűség felé halad, komoly veszély fenyegeti a demokráciát

Vitalij Klicsko kijevi polgármester úgy véli, hogy Ukrajna a tekintélyelvűség felé halad, és megszűnhet különbözni Oroszországtól, ahol „minden egy ember szeszélyén múlik” – közölte szombaton az Ukrajinszka Pravda hírportál a városvezető német Der Spiegel című lapnak adott interjújára hivatkozva.

A Kárpát.in.ua szerint Klicsko elmondta: „Egy pillanatban megszűnünk különbözni Oroszországtól, ahol minden egy ember szeszélyén múlik. Jelenleg egyetlen független intézmény működik, de óriási nyomás nehezedik rá: a helyi önkormányzat.”

Mint Kijev polgármestere kifejtette: „a háború első hónapjaiban az ország vezető nélkül maradt, nyílt káosz uralkodott, a polgármesterek véleményformálóként, a városok védelmében, a katonaságnak nyújtott támogatásban kulcsszerepet játszottak.” Egyúttal úgy vélte, hogy az Elnöki Hivatal a polgármestereket „csökevényeknek” tekinti, csak akadálynak az ország hatalmi struktúráinak központosításában.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnában komoly veszély fenyegeti-e a demokráciát, Klicsko kis szünet után azt válaszolta: „Igen”. Szerinte azonban „szinte lehetetlen csak úgy tekintélyelvű állammá tenni Ukrajnát”, mert az ukránok túlságosan szabadságszeretők ehhez. „A teljes háború kezdete óta egyetlen találkozóm vagy telefonbeszélgetésem sem volt Volodimir Zelenszkij elnökkel” – erősítette meg Kijev polgármestere.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: