Ukrajna átadja a "békeformulát" Oroszországnak, a Kreml szerint abszurdum Kijev javaslata

A „békeformula” véglegesítését követően Ukrajna az erre vonatkozó dokumentumokat Oroszországnak tervezi átadni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatóján.

Az államfő megjegyezte, hogy a jövőbeli dokumentum első öt pontjával kapcsolatos munka a tanácsadók máltai találkozója keretében zajlott. Az utolsó öt pontot a tervek szerint a svájci találkozón véglegesítik. Ezt követően a tervek szerint az államok vezetőinek csúcstalálkozóját tartják, amelyen alapvető kérdésekben születnek megállapodások.

Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt közölte: jelenleg nincs érdemi alapja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak, és a Kijev által javasolt béketerv abszurd, mivel kirekeszti Oroszországot „Valóban úgy véljük, hogy a tárgyalások témája jelenleg irreleváns” – mondta újságíróknak a Kreml szóvivője.

Peszkov arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia „aláásta a békemegállapodás esélyeit” 2022-ben azzal, hogy nyomást gyakorolt Kijevre, hogy utasítsa el a tervezetet. Ezután nem voltak adottak a tárgyalás előfeltételei, és Ukrajna jogszabályban meg is tiltott minden tárgyalást az orosz féllel – mondta Peszkov.

Az ukrán elnök 2022 októberében rendeletet írt alá, amelyben hivatalosan „lehetetlennek” nyilvánította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel béketárgyalásokat folytassanak, miután Oroszország magához csatolt négy dél- és kelet-ukrajnai régiót.

Peszkov szerint Zelenszkij „békeformula” néven ismert béketerve hibás, mert Oroszország bevonása nélkül akarja megteremteni a békét. „Ez enyhén szólva abszurd folyamat” – mondta a szóvivő.

Az ukrán elnök tízpontos béketerve az orosz csapatok kivonását és az ellenségeskedések beszüntetését, valamint Ukrajna 1991-es határainak helyreállítását is előirányozza.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: