Az ukrán nők nemet mondtak a mozgósításra

Ukrajnában a hadsereg személyi állományában keletkezett veszteség fedezésére egyes parlamenti képviselőkben felmerült a nők mozgósítása is. Ezt a hadseregbe való toborzás megerősítésére a jelenleg készülő törvényjavaslatba kívánják beépíteni - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A témát Marjana Bezuglaja, a Nép szolgája képviselője próbálja aktívan forszírozni, akihez a Holosz-os Inna Szovszun képviselő is csatlakozott. Bezuglaja arra figyelmeztetett, hogy „népszerűtlen döntések készülnek” ebben az ügyben.

"Nem tagadom, eljuthatunk a nők mozgósításáig. Ha szükség van rájuk a védekezéshez, akkor szükség van. Ha indokolt, megvannak a szükséges eszközök és mechanizmusok, akkor beszélni kell erről. A fő kérdések: milyen beosztásban lesznek a nők, van-e számukra egyenruha és ellátmány, a gyermekes anyákat mozgósítják-e, vagy megtiltják számukra a külföldre utazást. Egy másik fontos kérdés: a toborzók elbírják-e a pluszmunkát?" – tette hozzá.

E döntés bonyolultságát és nyilvánvaló „népszerűtlenségét” szemlélteti egy felmérés, amelyet Marjana Bezuglaja indított közösségi oldalain.

Arra a kérdésre, hogy a nők beleegyeznének-e a mozgósításba, ha ennek mentén megnyitnák a határokat a férfiak előtt és leszerelnék a jelenlegi katonákat, a válaszadók 70-80%-a nemmel válaszolt. Sőt, a legtöbb válasz nemleges volt arra a kérdésre is, hogy a nők szolgálnának-e, ha ellenkező esetben az ukrán állampolgárság elvesztése fenyegetné őket. Utóbbi kérdést a férfiaknak is feltette: 74 százalék ugyancsak nemmel válaszolt.

De egyelőre kérdés, hogy mindaz, amit Bezuglaja a nők mozgósításával kapcsolatban elmondott, belefoglalják-e a mozgósításról szóló törvénytervezetbe (amelyet még nem terjesztettek elő), vagy az ország hangulatát illető „robbanékonyságára” való tekintettel ez a gondolat „feledésbe merül”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: