Ukrajnában a gyermek születésekor kiutalt segély emelését kérvényezik

Petíció jelent meg Ukrajnában, amelyben a gyermek születése esetére járó kifizetések emelését kérik. Hiszen a havi 860 hrivnya, amit most fizet az állam, sokszor a legszükségesebb dolgokra sem elég - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A szülési segély teljes összege jelenleg 41 280 hrivnya. De ezt nem egyszerre kapják meg a szülők: először 10 320 hrivnyát, majd 3 éven keresztül havi 860 hrivnyát utalnak át a számlájukra.

„A havi 860 hrivnya egyáltalán nem elegendő egy hétre sem, nemhogy egy egész hónapra” – áll a petícióban, amelynek szerzője Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő. A petíció szerzője számos érvet közöl, így többek között azt, hogy a pelenka ára havi 1800 hrivnyába kerül, hogy a bébiétel sem olcsó, egy doboz 500 hrivnya és legfeljebb egy hétre elég.

2024-ben nem várható a gyermekek után járó kifizetések növekedése. A politikus szerint ez nagy igazságtalanság. Hiszen az árak folyamatosan emelkednek, a támogatás ellenben változatlan marad. Ezért javasolja a gyermek után járó támogatás legalább kétszeres emelését.

A petíciót november 30-án jegyezték be, és december 1-jén délelőtt több mint 500 aláírást gyűjtött össze (a szükséges szám 25 000).

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: