ISW: Putyin Ukrajna leigázásához rendezkedik be

Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml számos tisztviselője mélyen beültette az orosz tudatba azt a gondolatot, hogy Ukrajnának nincs identitása és nincs alapja a független állami léthez – idézte a Háborús Tanulmányok Intézetének (Institute for the Study of War – ISW) elemzőit a Unian az Index szerint. 

Az ISW kutatóinak jelentése szerint „az Orosz Föderáció úgy véli, minden ukrán kormány, amely nem engedelmeskedik a Kremlnek, a Nyugat bábja, és fenyegetést jelent az Orosz Föderációra. Továbbá az oroszok ukrán ellenfelei nácik, akiknek célja az oroszok elleni népirtás Ukrajnában, az Orosz Föderációnak ezért jogi, erkölcsi és vallási kötelezettsége, hogy felszámolja ezeket a fenyegetéseket, és visszahelyezze Ukrajnát az őt megillető helyre, mint történelmileg orosz földet”. 

Az Intézet kiemeli, hogy Putyin ezeket az érveket a 2024-es elnökválasztási kampányának részévé tette, ráadásul egész Oroszország területén, valamint Ukrajna megszállt területein is az oktatási programok részét képezik. 

Putyin az oroszokat Ukrajna leigázására képezi ki, és nem áll meg a tűzszünet megkötése után sem. Sőt, ő alakítja majd utódai gondolatait és politikáját éveken vagy évtizedeken keresztül – mondták a szakértők.

Így az Intézet szerint Ukrajna és a Nyugat feladata az, hogy a háború befejezése után készen álljanak szembeszállni az Orosz Föderációval, amely eltökélt céljainak elérésében. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: