Ukrán Állami Határszolgálat: nem tilos a többgyermekes férfiak külföldre utazása

Nem tilos a többgyermekes férfiak külföldre utazása, de a határőrök kérhetik a mozgósítás halasztását igazoló dokumentumokat – közölte Andrij Demcsenko, az Állami Határszolgálat szóvivője az RBK-Ukrajina hírportál érdeklődésére.

Demcsenko elmondta: „A szabályzat 2.6 pontjában egyértelműen megjelölt személyeken kívül meghatározza, hogy Ukrajna területén a hadiállapot bevezetése esetén a mozgósítás ideje alatt a katonai szolgálatra nem kötelezett más hadkötelesek joguk van átlépni az államhatárt. A hadkötelesek között vannak olyan férfiak, akiknek három vagy több általuk eltartott 18 éven aluli gyermekük van.”

A szóvivő elmondása szerint azonban a határőrök többször észleltek többgyermekes apasággal kapcsolatos okirat-hamisítást, ezért a férfiak kiutazásának ezt a feltételét szigorúbban ellenőrzik - írta a Kárpát.in.ua. „Tekintettel arra, hogy többször is észleltünk többgyermekes apasággal kapcsolatos okirat-hamisítást, határőreink elsősorban a területi toborzási és szociális támogatási központok (TCK) dokumentumai alapján tudják ellenőrizni a férfiak kiutazásának ezt a feltételét. Ilyen okmány lehet a TCK jegyzőkönyvének a kivonata a halasztásról szóló határozatról vagy a halasztást igazoló bejegyzés a katonai nyilvántartásba vételi dokumentumokban” – magyarázta Andrij Demcsenko.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: