Kuleba: ha kifogyunk a fegyverekből, lapáttal fogunk harcolni, mert most az ukrán nemzetnek a léte forog kockán

Fogy az idő arra, hogy az Egyesült Államok kongresszusa elfogadja az új finanszírozási megállapodást az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ABC News amerikai hírtévének adott interjújában, hozzátéve, hogy ha elfogynak a fegyverek, az ukránok "lapátokkal harcolnak tovább". Ezért arra kérte az amerikai törvényhozást, hogy hagyja jóvá a két ország közötti finanszírozási megállapodást.

Az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az országának nyújtott nagyobb pénzügyi támogatás potenciálisan segít elkerülni a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontációt, így azt, hogy amerikai csapatoknak kelljen harcolniuk. "Bármibe kerül is Ukrajna támogatása, ha Ukrajna veszít, sokkal, de sokkal nagyobbak lesznek a világban keletkező konfliktusok megoldásának költségei. Ha a Nyugat nem tudja megállítani Oroszország területfoglalását Ukrajnában, akkor ki mást tud megállítani a világ más részein? Ha kifogyunk a fegyverekből, lapáttal fogunk harcolni, mert most az ukrán nemzetnek a léte forog kockán" - mondta Kuleba.

A tárcavezető kizárta annak lehetőségét, hogy Kijev tárgyalásokat kezdjen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mindaddig, amíg Ukrajna nem lesz sokkal erősebb a csatatéren. Utalva arra, hogy a Donyeck megyei Avgyijivka körül az orosz hadsereg nemrég elfoglalt egy kisebb területet, elismerte, hogy az oroszok "megtanulták a leckét", és most "sokkal felkészültebbek a háborúra". "Több vereséget" jósolt viszont Oroszországnak az idei évre. Kijelentette, hogy ezek a "minimális" orosz nyereségek "rendkívül nagy költségekkel" jártak, és elvetette azt az álláspontot, hogy Oroszország fölényben volna a csatatéren. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: