Számos iparágban próbálják a férfiakat nőkre cserélni Ukrajnában

Hogyan változott Ukrajna munkaerőpiaca és milyen lehetőségek jelentek meg a 45 év feletti nők számára az országban? – erről cikkez a Kárpáti Igaz Szó szerint TSN.

A csaknem két éve tartó orosz–ukrán háború fokozatosan átalakítja Ukrajna munkaerőpiacát. A mozgósítás miatt a férfiak „deficitté” válnak, a munkaadók aktívan keresik a nőket is a férfi munkákra.

Odesszában például a városvezetés nem talál férfi buszsofőröket a tömegközlekedési járatok vezetésére. Dnyiproban a gyárakból hiányoznak a férfiak, Kijevben pedig a metrók vezetésére kérnek fel nőket. Nagy hiány van a férfiakból a mezőgazdaságban is: traktorosokat, állatorvosokat, mezőgazdasági technikusokat keresnek

Milyen szakmákban lesz még szükség a női közreműködésre a közeljövőben, és mi történik a munkaerőpiacon a háború alatt? – kérdezték a szakembert. 

Tetyjana Paskina HR-szakértő szerint egészen logikus, hogy amíg Ukrajnában meglehetősen aktív mozgósítás zajlik, addig számos cég és vállalkozás fog férfihiányban szenvedni. Nőket keresnek biztonsági őröknek, taxisofőröknek, fuvarozóknak, facsiszolóknak. Korábban ezek az állások kizárólag férfiaknak szóltak. "Odesszában, Lvivben és Dnyiproban hiány van a férfiakból. Mindenhol hiány van sofőrökből, biztonsági őrökből, futárokból… Számos iparágban próbálják a férfiakat nőkre cserélni, ehhez azonban át kell képezni a nőket és át kell rendezni az üzleti folyamatokat is." - magyarázta. 

A szakértő hozzátette, ez a folyamat pozitív változásokat is hozhat, mind a nők, mind a már nyugdíjas férfiak esetében. „Talán a nők bevonása a férfi foglalkozásokba még azt a szégyenletes, 18,6%-os bérkülönbséget is csökkenti a férfiak és nők között, ami tavaly volt. Remélem, hogy a középkorú férfiak hiánya a munkaadókat most 60 év feletti férfiak bevonására ösztönzi, illetve a 45 év feletti nők is több esélyt kapnak.” - mondta.

Paskina hozzátette, nagy szükség van a munkaerőre az agráriumban is: kombájnosokat, traktorosokat, állatorvosokat és mezőgazdasági technikusokat is keresnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: