Több mint 700 millió hrivnya értékű áramot loptak el az Ukrenerhotól a vállalat vezető munkatársának közreműködésével

A bűnüldöző szervek korrupciós 716 millió hrivnya áramlopási ügyletet tártak fel az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalatnál – számolt be a Kárpát.in.ua hírportál az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) sajtószolgálatára hivatkozva.

A jelentés szerint a nyomozás megállapította, hogy 2022-ben a United Energy Ltd. több mint 716 millió hrivnya értékben vásárolt villamos energiát az Ukrenerhotól. Annak ellenére, hogy a cégnek tartozása volt az állami vállalattal szemben, az Ukrenerho illetékes osztályvezetője nem állította le az eladást.

A fizetési kezességet az egyik kereskedelmi bank vállalta el, a kezességvállalásról pedig, az eljárást megszegve, egyedül az igazgatóság elnöke döntött. A NABU tájékoztatása szerint a United Energy Ltd. a kapott áramot piaci szereplőknek értékesítette, a befolyt pénzeszközöket pedig az illegális ügylet szervezője által ellenőrzött külföldi társaság számláira utalták át. Ugyanakkor az Ukrenerho nem kapott pénzt az áramért. Amikor a kezes a bankhoz fordult a tartozás visszafizetési követelésével, elutasították.

A hatóság már meggyanúsította Ukrenerho osztályvezetőjét, a kereskedelmi bank igazgatósági elnökét, egy magáncég igazgatóját. A csalásban részt vevő cégek számláin több mint 700 millió hrivnyát foglaltak le.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !