Ukrajnának nincs lehetősége arra, hogy erőszakkal visszahozza a jelenleg külföldön tartózkodó hadköteleseit

Ukrajnának nincs lehetősége arra, hogy erőszakkal visszahozza a jelenleg külföldön tartózkodó hadköteleseit – jelentette ki Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Report című azeri lapnak adott interjújában, melyet a Kárpát.in.ua szemlézett.

„Megértjük, hogy egy másik ország területén tartózkodó személyre is az adott ország törvényei vonatkoznak. Szeretnénk, ha a hadkötelesek visszatérnének, de ezt erőszakkal nem fogjuk tudni megoldani.” - mondta Danilov. Hozzátette: ha egy állampolgár menekültstátuszban van, akinek az országa katonai agressziót szenvedett el, Ukrajna nem tud beavatkozni. Ennek az az oka, hogy minden országnak megvannak a saját menekülttörvényei – jegyezte meg.

Az RNBO titkára is jelezte, hogy most Ukrajnában is módosítani kell a mozgósítási törvényt a folyamat igazságosabbá tétele érdekében. „Nem hiszem, hogy az új törvényjavaslat (a mozgósításról) komoly elégedetlenséget váltana ki. Csak arról van szó, hogy az emberek még nem látták a dokumentum végleges változatát, és eltérő a véleményük. De abban biztos vagyok, hogy az új törvény igazságos lesz, mindenekelőtt azok számára, akik az ukrán fegyveres erők soraiba lépnek” – adott hangot meggyőződésének Olekszij Danilov.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: