17 ezer hrivnya pénzbüntetés járhat a mozgósítás elkerülése miatt

A parlament bűnüldözési bizottsága döntött a mozgósítási és katonai nyilvántartásba vétel megsértéséért kiszabható pénzbírságok összegéről - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Az Ukrajinszka Pravda jelentése szerint az illetékesek a mérlegelés során kizárták a büntetőjogi felelősséget, és meghatározták az állampolgárok, tisztviselők és jogi személyek pénzbírságainak összegét. 

A bizottság javaslatai szerint a hadiállapot idején a védekezésre és mozgósításra vonatkozó jogszabályok megsértéséért 17 ezertől 22 500 hrivnyáig terjedő pénzbírság szabható ki a polgárokra, ugyanezért a tisztviselők és a jogi személyek 34 ezertől 59 500 hrivnyáig terjedő összeget fizethetnek.

Békeidőben a polgárok számára 5100-8500, tisztviselők és jogi személyek esetében 17-34 ezer hrivnya büntetést terveznek megállapítani.

Ezzel egyidejűleg békeidőben a katonai nyilvántartásba vétel szabályainak megsértéséért 3400-tól 5100 hrivnyáig terjedő pénzbírságot szabnának ki, ismételt szabálysértések esetén vagy kiemelt időszakban ez az összeg 17-22 500 hrivnya között mozogna.

„Azt javasoltuk a parlamentnek, hogy a 10379. számú törvényjavaslatot fogadja el alapul és összességében a bizottság módosításaival együtt. Kértük, hogy a törvénytervezetből zárjanak ki minden büntetőjogi felelősséget” – Szerhij Ionusasz, a bizottság vezetője.

Mint ismert, a törvénytervezet eredeti változatában a mozgósítás során a katonai szolgálatra való behívás kijátszása, ideértve az orvosi vizsgálat megtagadását is, büntetőjogi felelősséget írt elő 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztés formájában.

Az előzetes tervekben lényegesen magasabb, 34-204 ezer hrivnyás bírságok kiszabását is tervezték.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !