Itt vannak az új mozgósítási törvénytervezet legfontosabb pontjai

A parlamenti bizottságok szintjén befejezték az új mozgósítási törvénytervezet megvitatását, így az már a törvényhozás elé kerül végszavazás céljából, s akár a héten el is fogadhatják azt, tudatta Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő. 

A Kárpáti Igaz Szó az alábbiakban összegyűjtötte az új jogszabály legfontosabb elemeit, amik a jogszabály elnök általi ellenjegyzése után 30 nappal léphetnek életbe, azaz várhatóan május közepén.

60 napja lesz minden egyes hadköteles korú férfinak, hogy adategyeztetés céljából kapcsolatba lépjen a területileg illetékes toborzóközponttal. A friss katonakönyvet kötelező lesz magunknál tartani, azt elkérhetik igazoltatáskor, de a határátkelőkön is kötelező lesz felmutatni. A külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok csak a katonakönyv meglétével intézhetik konzuli ügyeiket. Akik az országban maradtak, s új útlevelet vagy személyit kérelmeznek, szintén rendelkezniük kell az aktualizált katonakönyvvel.

Azon 2. és 3. kategóriás rokkantak, akiket már 2022. február 24-e után százalékoltak le, kötelesek lesz átesni egy ismételt orvosi vizsgálaton. Ugyanez vonatkozik a részlegesen alkalmas kategóriába esőkre is, akik esetében eldöntik: alkalmasak avagy sem a szolgálatra. A törvény 12 hónapot szab meg az ismételt vizsgálatok megejtésére.

Akik megtagadják a behívást, azokat bírósági végzéssel akár kényszerítő intézkedésekkel is előállíthatják. A szankciók között pénzbírság és a vezetéstől való eltiltás is szerepel.

Változatlanul felmentést élvezhetnek a 3 gyermekes családapák és azok, akik egyedül nevelik gyermeküket. Szintén nem kell bevonulniuk az örökbefogadó szülőknek és azoknak sem, akik fogyatékkal élő gyermekről gondoskodnak vagy esetleg élettársuk, közeli hozzátartozójuk szorul állandó ellátásra. A másoddiplomás képzésben részt vevők ugyanakkor elveszíthetik a felmentési kedvezményüket, az aszpirantúra-hallgatók számára továbbra is megmarad ez a jog. Valamennyi rokkant kategóriás is felmentéssel bír, de egészségi állapotukat évente felülvizsgálhatják.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: