Az ukrán nőknek is fel kell készülniük a mozgósítására

Okszana Hrihorjeva, az ukrán szárazföldi erők parancsnokának nemi kérdésekkel foglalkozó tanácsadója szerint Ukrajnának az izraeli mintán alapuló politikát kell elfogadnia a nők katonai szolgálatra való behívására. Úgy látja, az országnak fel kell készülnie a nők katonai mozgósítására a következő években – írja az UNIAN.

Alkotmányunk kimondja, hogy minden ukrán kötelessége megvédeni hazáját, ezért helyes, ha nők is szolgálnak. Északi szomszédunk nem tűnik csak úgy el. Évszázadokon keresztül többször is megtámadtak minket. Izraelhez hasonlóan nekünk is készen kell állnunk erre, ami azt jelenti, hogy a férfiakat és a nőket is ki kell képeznünk, hogy készek legyenek a háborúra – mondta a tanácsadó.

Kiemelték, az ukrán hadseregben szolgáló nők kevesebb mint tizede végez aktív harci feladatokat, a többiek orvosként, hírszerző tisztként és adminisztrátorként dolgoznak. A nők számára csak 2018-ban engedélyezték, hogy harci pozíciókat töltsenek be.

A jogalkotás terén nagy utat tettünk meg, de a gyakorlatban még mindig a régi iskola mentalitása érvényesül. Iskolás kortól megosztottság van az országban lányok és fiúk között: a fiúkat testgyakorlatokra tanítják, míg a lányoknak kötelező kézimunkára vagy házimunkára. Ennek meg kell változnia. Fizikailag és lelkileg is fel kell készítenünk a lányokat az ország védelmére – fogalmazott Hrihorjeva.

A kormány szerint jelenleg 65 000 nő szolgál az Ukrán Fegyveres Erőknél. Ez mintegy 40 százalékkal több, mint 2021-ben, a teljes körű orosz invázió előtti évben. Szinte mindannyian önkéntesek, mivel a nők számára nincs kötelező sorkatonaság, bár az orvosi végzettséggel rendelkező nőknek ma már regisztrálniuk kell a helyi hadkiegészítő parancsnokságon.

A női katonák 7,3 százalékos ukrajnai aránya alacsonyabb, mint a legtöbb NATO-országban. Az Egyesült Államok reguláris fegyveres erőiben a nők aránya az elmúlt években folyamatosan meghaladta a 17 százalékot, az Egyesült Királyságban pedig a 11 százalékot.

Volodimir Zelenszkij elnök azonban nem támogatja a nők mozgósításáról szóló törvényjavaslatot, s kijelentette, nem írja alá a törvényt, ha azt a Legfelsőbb Tanács elfogadja. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: