Az állandó külföldi lakcímmel rendelkező kettős állampolgárságú ukránok mostantól nem hagyhatják el Ukrajnát

Ukrajnában eltörölték a kettős állampolgársággal rendelkező személyek kiutazására vonatkozó „külföldi letelepedés” miatti kivételt. A kettős állampolgárságú ukránok mostantól nem hagyhatják el az országot, és mozgósíthatók a fegyveres erőkbe.

Amennyiben Ukrajna állampolgárai egy másik ország útlevelével is rendelkeznek, továbbra is elsősorban Ukrajna állampolgárainak tekintendők, akiknek megvannak a jogai és a kötelezettségei – jelentette be Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) szóvivője.

„Az a különféle forrásokon terjedő megfogalmazás, hogy a kettős állampolgárságú ukránokat most nem engedik ki az országból, finoman szólva is helytelen. Hiszen Ukrajnában tilos a kettős állampolgárság” – mondta a Liga.net-nek adott kommentárjában.

A DPSZU szóvivője megjegyezte, hogy ezek a normák korábban is érvényben voltak. A határon többször is próbálkoztak magukat külföldinek kiadó ukránok az átjutással. Mint mondta, őket mindig a törvényben meghatározott felelősség terheli - írta Kárpáti Igaz Szó.

„Ugyanakkor nem szabad összetéveszteni őket Ukrajna azon állampolgáraival, akik tartósan Ukrajnán kívül élnek, és akiknek az okmányaiban szerepeltek az állandó lakóhelyre történő kiutazásra vonatkozó megfelelő jelzések, valamint bélyegzők, illetve megtörtént az állandó konzuli nyilvántartásba vétel Ukrajna külföldi diplomáciai intézményeinél” – hangsúlyozta Demcsenko.

Igaz, a számukra korábban engedélyezett határátlépés június 1-jétől jogszabályváltozással korlátozódott.