Új áramfogyasztási korlátokat határoznak meg Ukrajnában

Ukrajnában június 24-től egységes fogyasztási korlátokat vezetnek be a régiók között – jelentette be Jurij Bojko, Ukrajna miniszterelnökének energiaügyi tanácsadója. Az áramelosztásnál elsődlegesen a kritikus infrastruktúra igényeit veszik figyelembe - írta a Kárpáti Igaz Szó.

„A rendelkezésre álló villamos energiából először levonjuk a kritikus infrastruktúra számára szükséges mennyiséget. Ezután határozzuk meg az egyes régiók számára elérhető áramkeretet. Hagyományosan minden régió 80 százalékos ellátást kapott, de most figyelembe véve a kritikus infrastruktúra szükségleteit, ez az arány 70 százalékra csökken” – mondta Bojko a KYIV24-nek.

Bojko arra is kitért, hogy az ukrán energiarendszer a hétvégéken is közel volt az áramkimaradási ütemterv szigorításához.

„Két héttel ezelőtt egy nukleáris blokkot karbantartás céljából leállítottak, ami 1000 megawattal növelte az áramrendszer kapacitását. Ez jelentős tartalékot biztosított, ami segített elkerülni a hétvégi áramkorlátozásokat. Tegnap este viszont már sürgősségi segítséget kellett kérnünk a szomszédos országoktól egy órára, hogy betarthassuk az ígéreteinket, és ne kelljen áramkorlátozási ütemtervet bevezetnünk” – tette hozzá Bojko.