A mozgósítás okozta munkaerőhiány miatt Ukrajnának át kell képeznie a nőket „férfi” szakmákra

A mozgósítás okozta munkaerőhiány miatt Ukrajnának át kell képeznie a nőket „férfi” szakmákra, mert az országban kevés a munkás kéz – jelentette ki az Odile Renaud-Bassóval, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével folytatott megbeszélésen Julija Szviridenko gazdasági miniszter.

„A szakemberek mozgósítása a fegyveres erőkhöz kihívást jelent az ukrán gazdaság számára. Ezért most nagyobb figyelmet kell fordítani a hátországban maradó ukránok átképzési programjaira, azokra a szakmákra, amelyekre a legnagyobb az igény. Mindenekelőtt a nőkről van szó, akik máris hozzáláttak a testőr, kamion-, busz- és traktorvezető szakmák elsajátításához” – mondta el Szviridenko.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a szakemberek átképzése, a veteránok foglalkoztatásával együtt, jelentik a legfőbb kihívásokat a kormány számára a munkaerőpiacon.

Hozzátette: az EBRD fontolóra veszi a lehetőséget, hogy pénzügyi támogatást nyújtson a vonatkozó átképzési programok megvalósítására mind az állam, mind az ukrán vállalkozások részéről. (Kárpátalja)